Sunt destul de mulți șoferi care montează un sistem GPL (Gaz Petrolier Lichefiat) pe mașină. Prețul mult mai mic al gazului în raport cu benzina e principalul factor care determină trecerea la acest tip de combustibil. Însă, după câți kilometri se poate amortiza investiția într-o instalație GPL?
Odată cu creșterea costului carburantului, tot mai mulți șoferi și-au montat pe mașină o instalație GPL.
Chiar și unii producători auto, precum DACIA, au instalat un astfel de sistem pe unele modele, încă din fabrică.
Dar, faci cu adevărat economie dacă investești într-o instalație GPL și după câți kilometri devine rentabilă?
Instalația de gaz poate fi montată doar pe mașinile cu motor pe benzină.
Astfel, există varianta să cumperi un vehicul care are deja o butelie de gaz instalată din fabrică. În acest caz, nu trebuie să mai faci nimic pentru a omologa instalația.
Însă, dacă vrei să montezi o instalație GPL pe o mașină care nu are această opțiune, trebuie să parcurgi mai multe etape.
În primul rând, trebuie să te adresezi unei firme autorizate de Registrul Auto Român să efectueze astfel de montaje. Apoi să alegi tipul de echipament, conform bugetului și dimensiunii mașinii.
„După montajul instalației pe autovehicul, proprietarul trebuie să prezinte autovehiculul la una dintre reprezentanțele teritoriale RAR pentru menționarea montajului în cartea de identitate a vehiculului (CIV)”, se precizează pe site-ul RAR.
Conform reglementărilor naționale, un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani. Această perioadă se calculează din data fabricației acestuia, care este inscripționată pe butelia de gaz. Această dată fie este imprimată pe eticheta rezervorului, fie ștanțată pe aceasta.
„După această perioadă, rezervorul trebuie să fie înlocuit cu un altul, identic cu cel inițial sau compatibil cu restul instalației montate pe autovehicul. Înlocuirea se face obligatoriu în unități autorizate de RAR pentru montajul, revizia sau repararea instalațiilor GPL”, precizează, de asemenea, Registrul Auto Român.
După înlocuire, proprietarul mașinii trebuie să vină, din nou, cu vehiculul la una dintre reprezentanțele RAR. Instalația va fi verificată din nou, cu totul și noile date vor fi trecute în CIV.
Așadar, rezervorul de gaz montat pe o mașină este valabil cel mult 10 ani, din data când a fost fabricat. Nu de când a fost instalat pe mașină! Pentru că, de exemplu, un rezervor fabricat în ianuarie 2018, dar montat pe mașină în ianuarie 2025, va avea o valabilitate de doar 3 ani.
Costul inițial al instalării unui sistem GPL Prețul instalării unui sistem GPL variază în funcție de tipul motorului și complexitatea sistemului.
De obicei, costurile se situează între 4.000 și 8.000 de lei.
Apoi, prețul benzinei este cu aproximativ 50-60% mai mare decât al GPL. De exemplu, dacă benzina costă 7 lei/litru, GPL-ul este disponibil la aproximativ 4 lei/litru.
Dar, consumul de combustibil este cu aproximativ 10-20% mai mare în cazul unui motor alimentat cu GPL decât dacă folosește doar benzină. Astfel, dacă mașina consumă 8 litri/100 km pe benzină, va avea un de GPL de peste 9 litri/100 km.
Având în vedere aceste detalii, putem calcula destul de ușor după câți kilometri se amortizează investiția:
Așadar, la fiecare 1.000 de kilometri se va face o economie de aproximativ 200 de lei. Deci, raportat la exemplul de mai sus, o investiție de 6.000 de lei într-o instalație GPL ar putea fi amortizată după aproximativ 30.000 de kilometri. Cu cât investiția inițială e mai mică, cu atât mai repede va deveni profitabilă.
Motoarele care funcționează cu GPL pot prezenta o uzură diferită față de cele care funcționează exclusiv cu benzină. Dar asta nu înseamnă că se uzează mai rapid.
Acest lucru depinde de mai mulți factori: